Puutarhaneuvonta

Ohjeita pihan ja puutarhan hoitoon
Olet tässä: Etusivu » Puutarhaneuvonta
Taajamaviljelyohje

Kuopion puutarhaseuran vuoden 2019 tilaisuuksissa jaetaan tietoa taajamaviljelystä /kaupunkiviljelystä (laatikkoviljely). Taajamaviljelyllä tarkoitetaan mm. kerrostalojen, laitosten, yhteisöjen yms. pihapiirissä tapahtuvaa useimmiten laatikoissa, lavakauluksissa, kasvusäkeissä, ruukuissa yms. astioissa tahtuvaa hyöty- ja koristekasvien kasvatusta.  Tämä on ekologista ja nykyisin niin muodikasta ilmastoystävällistä ruuantuotantoa omaan käyttöön.  Esittelimme taajamaviljelyä mm. Hankkijan puutarhaillassa 19.3. ja Puutarhapäivässä kotipuutarhureille Kuopion kansalaisopistolla 23.3. Ohjeen taajamaviljelystä löydät tästä.

 

KASVISHAASTE HELMIKUULLE - KOURALLINEN LISÄÄ!

Puutarhaliiton tiedote, julkaistu: 16.01.2019, 08:05
Puutarhaliitto ry

Kasvishaaste helmikuulle -kourallinen lisää!

Kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen, kulutuksen toivotaan kasvavan vuoden 2019 aikana. Ruokailun ympäristövaikutukset, kuluttajien terveystietoisuus ja kiinnostus eläinten suojeluun innostavat yhä useampaa kuluttajaa panostamaan kasvispainotteiseen ruokavalioon. Kourallisella kotimaisia päivässä voi parantaa omaa oloaan ja maailmaa, kannustetaan Puutarhaliitosta.

Säästä ostoissa ja tarkkaile kilohintoja

Monet helpot napostelutuotteet ja valmisseospakkaukset pakataan ulkomailla, jolloin raaka-aineiden alkuperä myös katoaa. Seosten ja pakattujen tuotteiden kilohinta voi olla huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi vastaavien kotimaisten tuotteiden. Kuluttajalle kilohinnan vertailu ei ole kovin helppoa, vaan ostopäätös tehdään vain katsomalla tuotteen yksikköhintaa ja arvioimalla pakkauksen houkuttelevuutta, kertoo Timo Taulavuori Puutarhaliitosta. Hän kannustaa suosimaan kauden edullisia kotimaisia perustuotteita ja käyttämään tuontikasviksia vain niiden sesonkien aikana.

Terveellinen ruokavalio sisältää päivittäin vähintään puoli kiloa kasviksia. Tästä tavoitteesta olemme vielä kaukana väestötasolla, sillä arviolta suurin osa suomalaisista syö vain 100 – 300 grammaa hedelmiä, vihanneksia ja marjoja päivittäin. Määrä ei ole juurikaan kasvanut viimeisten vuosien aikana.

Arvokkaammat tuotteet suosiossa

Monissa Länsi-Euroopan maissa kasviksiin käytetty rahamäärä henkeä kohden on kasvanut, mutta myydyt kilot eivät. Ravitsemussuosituksiin ei siis päästä, vaikka ostoksiin kuuluukin enemmän rahaa. Esimerkiksi Alankomaissa vihannesten kokonaiskulutus kiloina on jo laskenut pari prosenttia samanaikaisesti, kun kokonaismyynnin arvo on noussut neljä prosenttia. Hedelmien ja marjojen osalta tämä ero on vieläkin suurempi. Suomessa tilanne on samansuuntainen. Myynti kasvaa eniten pakatuilla arvokkailla tuotteilla kuten tuontimarjoilla ja esimerkiksi avokadoilla peruskasvisten juuresten, salaattien ja kaalikasvien kustannuksella.

Hevi-juuserit vähemmistönä

Vihannesmarkkinat jakaantuvat voimakkaasti. Ahkeria kasvisten käyttäjiä väestöstä on noin viidennes. He syövät suositusten mukaan yli viisi kertaa enemmän kuin vähän kasviksia nauttivat kuluttajat, joita väestöstä on noin puolet. Kansanterveyden ja ilmastohaasteen kannalta tärkeää olisi saada tämä puolikas väestöstä lisäämään kulutustaan. Pienikin kasvu vähän kuluttavien joukossa auttaisi ilmastotalkoissa ja vähentäisi samanaikaisesti yhteiskunnan kustannuksia kansanterveyttä heikentävien sairauksien hoidossa.

Sadan gramman haaste

Arvion mukaan noin neljännes kaikista kasviksista syödään kodin ulkopuolella, ja tämä osuus kasvaa koko ajan. Se ei kuitenkaan riitä paikkaamaan vähentynyttä kulutusta kodeissa. Nyt Puutarhaliitto haastaa kaikki suomalaiset syömään reilun kourallisen eli noin 100 enemmän kasviksia koko helmikuun ajan!

Kuva 1. Kourallinen kasviksia voi olla vaikka värikkäitä tomaatteja.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, p. 040 745 3005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Alkuperäinen tiedote löytyy tästä.

OHJEITA LUONNONMUKAISIIN MULTASEOKSIIN JA LANNOITUKSEEN

Tiedätkö kuinka tehdä luonnonmukaisia multaseoksia ja lannoitteita? Katso ohjeet taimimullan, puutarha- ja marjapensaslannoitteen tekemiseen tästä.

KUORIPAJUN KERUUOHJE

Ei ole aivan sama mistä ja milloin keräät pajuja esim. punontamateriaaliksi. Lue kuoripajun keruuohjeesta milloin on oikea aika kerätä pajut ja miten ne tulisi säilyttää.

 

SYYSPUUTARHAN JÄTTEET HYÖTYKÄYTTÖÖN

Puutarhaliiton tiedote 25.9.2018

Syksyinen puutarha tuottaa satoa mutta myös puutarhajätettä. Mitä tehdä sairaille kasvinosille, pilaantuneelle tai ylijääneelle sadolle tai pensaiden ja puiden leikkuujätteelle? Lue puutarhan jätteiden hyödyntämisestä lisää tästä.

AVOIMET PUUTARHAT 7.7.2019

Puutarhaliiton tiedote 21.9.2018

Ensi vuonna puutarhat avautuvat 7.7.2019. Lue tiedote asiasta tästä!

LÄHIKASVIKSIA JULKISIIN HANKINTOIHIN
Puutarhaliiton tiedote 6.9.2018

Moni julkisen sektorin toimija haluaisi hankkia enemmän kotimaisia puutarhatuotteita ja palveluita. Tahtotilaa tukevat kuntalaiset ja poliittiset päättäjät, jotka toivovat lisää lähiruokaa kouluihin ja päiväkoteihin. Suosimalla lähituotantoa saavutetaan sekä laadullisia että taloudellisia etuja, sillä eurojen kierrätys lähialueilla tuottaa huomattavan lisäarvon ja kerrannaisvaikutuksen. Lähialueen eurot lisäävät työpaikkoja ja mahdollistavat nykyistä laajemmat palvelut oman kunnan alueella.

Julkiset elintarvikehankinnat ovat jopa 350 miljoonaa euroa. Viheralan vastaavat hankinnat ovat lähes miljardi euroa, missä on mukana suunnittelua, rakentamista ja hoitoa. Lähellä tuotettu ei ole sellaisenaan mahdollinen hankintakriteeri, mutta hyvin suunniteltu hankinta mahdollistaa lähituotannon valitsemisen, kertoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta. Hankintalakia on uudistettu tähän suuntaan tänä vuonna muun muassa hankintojen vastuullisuuden osalta.

Kriteerit tärkeitä

Hankintakriteerit kannattaa miettiä huolella, jolloin yhteistyön tekeminen suunnitteluvaiheessa paikallisten yritysten kanssa on suositeltavaa. Usein tärkeimmiksi kriteereiksi nousevat tuotannon vastuullisuus, puhtaus, laatu ja turvallisuus. Ne voidaan pisteyttää hankinnan valintakriteereiksi hinnan ohella. Pienhankinnat, jotka ovat alle 60 000 €, voidaan hankkia suorahankintoina ilman raskasta kilpailutusprosessia kansallisen hankintalain puitteissa.

Hankintakriteereihin voidaan myös perustellusti kirjata asioita, jotka poissulkevat esimerkiksi tuontituotteiden ostot. Marjojen osalta on tarpeellista vaatia, että niitä voidaan käyttää ilman kuumennusta tai yritykseltä pyydetään esimerkiksi selvitys hiilijalanjäljestä, ympäristöasioista tai viljely- tai ravinnekierrosta, jotka sitten pisteytetään.

Huom!

Puutarhaliitto ry järjestää hankintakoulutusta yrittäjille 19. 9. 2018 klo 12 – 16 Tampereella. Mukaan mahtuu vielä ja ilmoittautua voi www.puutarhaliitto.fi -sivujen kautta.

Puutarhaliitto on julkaissut yllä olevan tiedotteen sivuillaan, tiedotteeseen pääset myös tästä.

OMENAKAUSI ON ALKANUT

Pääsikö runsas omenasato yllättämään ja et tiedä mitä niillä kaikilla tekisit? Tiedätkö kuinka pilaantuneiden tai muumiotautisten omenoiden kanssa tulee toimia? Poimi parhaat vinkit omenasadon hyödyntämiseksi! Jätekukko on laatinut aiheesta kotisivuilleen tiedotteen ja facebook -sivuilleen videon.

ASTIATAIMIEN AIKA ON NYT

Puiden, pensaiden ja perennojen astiataimia voi istuttaa koko kesän ja syksyn ajan maan jäätymiseen saakka. Astiataimet ovat valmiiksi juurtuneet kasvualustaansa ja jatkavat kasvuaan häiriintymättä istutuksen jälkeen. Lue Puutarhaliiton 20.8.2018 julkaisema tiedote astiataimista tästä.

 

JÄTTIPUTKEN HÄVITTÄMINEN

Olet varmasti joskus kuullut puhuttavan haitallisesta jättiputkesta, mutta oletko jo ryhtynyt toimenpiteisiin sen leviämisen estämiseksi?

Jättiputken hävittäminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Haitalliset vieraslajit (kuten jättiputki) leviävät kuin huomaamatta luontoon, jossa ne voivat syrjäyttää luontaisia lajeja tai muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomiksi. Jättiputki on erittäin kilpailukykyinen laji ja hävittäminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Jos kiinteistölläsi on jättiputkea, niin nyt on viimeistään aika vetää kumisaappaat jalkaan ja ryhtyä toimenpiteisiin; odottamalla tilanne ei ainakaan parane! Muistathan pukeutua jättiputkea käsitellessäsi asianmukaiseen suojavaatetukseen sekä hengitys- ja silmäsuojiin. Havainnot vieraslajeista voi tehdä http://www.vieraslajit.fi -sivustolla.

Siilinjärven kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on laatinut tiedotteen jättiputkien hävittämisestä. Tiedotteesta löydät ohjeita mm. kuinka erottaa jättiputki ukonputkesta sekä ohjeistusta jättiputken hävittämiseksi.

ELY KESKUKSEN TIEDOTE HAITALLISISTA VIERASLAJEISTA

ELY keskus on lähestynyt puutarhayhdistyksiä vieraslajeihin liittyvällä, tärkeällä tiedotteella: EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa.

EU:n vieraslajiluetteloon kuuluvia kasvilajeja on listattu oheiseen ELY keskusten tiedotteeseen. Luethan tiedotteesta mitä vieraslajit ovat ja mitä meistä jokainen voi tehdä asian hyväksi!

 

Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset

Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset

Katso ohje: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset (PDF)

Vierailijoita sivustolla

Info

c/o Anja Rämö
Vehmasmäentie 156
70870 Hiltulanlahti

Ota yhteyttä

Puutarhaseura on Puutarhaliitto ry:n jäsenjärjestö.

Rekisteriseloste

Lyhyesti

Kuopion Puutarhaseura ry on perustettu vuonna 1923. Seura on valtakunnallisen Puutarhaliiton paikallisyhdistys ja toiminta-alueena on Kuopion talousalue. Seuran toiminta on tavoitteellista ja vapaaehtoista puutarhatietouden jakamista.

Share This