Puutarhaneuvonta

Ohjeita pihan ja puutarhan hoitoon
Olet tässä: Etusivu » Puutarhaneuvonta
OHJEITA LUONNONMUKAISIIN MULTASEOKSIIN JA LANNOITUKSEEN

Tiedätkö kuinka tehdä luonnonmukaisia multaseoksia ja lannoitteita? Katso ohjeet taimimullan, puutarha- ja marjapensaslannoitteen tekemiseen tästä.

KUORIPAJUN KERUUOHJE

Ei ole aivan sama mistä ja milloin keräät pajuja esim. punontamateriaaliksi. Lue kuoripajun keruuohjeesta milloin on oikea aika kerätä pajut ja miten ne tulisi säilyttää.

SYYSPUUTARHAN JÄTTEET HYÖTYKÄYTTÖÖN

Puutarhaliiton tiedote 25.9.2018

Syksyinen puutarha tuottaa satoa mutta myös puutarhajätettä. Mitä tehdä sairaille kasvinosille, pilaantuneelle tai ylijääneelle sadolle tai pensaiden ja puiden leikkuujätteelle? Lue puutarhan jätteiden hyödyntämisestä lisää tästä.

AVOIMET PUUTARHAT 7.7.2019

Puutarhaliiton tiedote 21.9.2018

Ensi vuonna puutarhat avautuvat 7.7.2019. Lue tiedote asiasta tästä!

LÄHIKASVIKSIA JULKISIIN HANKINTOIHIN
Puutarhaliiton tiedote 6.9.2018

Moni julkisen sektorin toimija haluaisi hankkia enemmän kotimaisia puutarhatuotteita ja palveluita. Tahtotilaa tukevat kuntalaiset ja poliittiset päättäjät, jotka toivovat lisää lähiruokaa kouluihin ja päiväkoteihin. Suosimalla lähituotantoa saavutetaan sekä laadullisia että taloudellisia etuja, sillä eurojen kierrätys lähialueilla tuottaa huomattavan lisäarvon ja kerrannaisvaikutuksen. Lähialueen eurot lisäävät työpaikkoja ja mahdollistavat nykyistä laajemmat palvelut oman kunnan alueella.

Julkiset elintarvikehankinnat ovat jopa 350 miljoonaa euroa. Viheralan vastaavat hankinnat ovat lähes miljardi euroa, missä on mukana suunnittelua, rakentamista ja hoitoa. Lähellä tuotettu ei ole sellaisenaan mahdollinen hankintakriteeri, mutta hyvin suunniteltu hankinta mahdollistaa lähituotannon valitsemisen, kertoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta. Hankintalakia on uudistettu tähän suuntaan tänä vuonna muun muassa hankintojen vastuullisuuden osalta.

Kriteerit tärkeitä

Hankintakriteerit kannattaa miettiä huolella, jolloin yhteistyön tekeminen suunnitteluvaiheessa paikallisten yritysten kanssa on suositeltavaa. Usein tärkeimmiksi kriteereiksi nousevat tuotannon vastuullisuus, puhtaus, laatu ja turvallisuus. Ne voidaan pisteyttää hankinnan valintakriteereiksi hinnan ohella. Pienhankinnat, jotka ovat alle 60 000 €, voidaan hankkia suorahankintoina ilman raskasta kilpailutusprosessia kansallisen hankintalain puitteissa.

Hankintakriteereihin voidaan myös perustellusti kirjata asioita, jotka poissulkevat esimerkiksi tuontituotteiden ostot. Marjojen osalta on tarpeellista vaatia, että niitä voidaan käyttää ilman kuumennusta tai yritykseltä pyydetään esimerkiksi selvitys hiilijalanjäljestä, ympäristöasioista tai viljely- tai ravinnekierrosta, jotka sitten pisteytetään.

Huom!

Puutarhaliitto ry järjestää hankintakoulutusta yrittäjille 19. 9. 2018 klo 12 – 16 Tampereella. Mukaan mahtuu vielä ja ilmoittautua voi www.puutarhaliitto.fi -sivujen kautta.

Puutarhaliitto on julkaissut yllä olevan tiedotteen sivuillaan, tiedotteeseen pääset myös tästä.

OMENAKAUSI ON ALKANUT

Pääsikö runsas omenasato yllättämään ja et tiedä mitä niillä kaikilla tekisit? Tiedätkö kuinka pilaantuneiden tai muumiotautisten omenoiden kanssa tulee toimia? Poimi parhaat vinkit omenasadon hyödyntämiseksi! Jätekukko on laatinut aiheesta kotisivuilleen tiedotteen ja facebook -sivuilleen videon.

ASTIATAIMIEN AIKA ON NYT

Puiden, pensaiden ja perennojen astiataimia voi istuttaa koko kesän ja syksyn ajan maan jäätymiseen saakka. Astiataimet ovat valmiiksi juurtuneet kasvualustaansa ja jatkavat kasvuaan häiriintymättä istutuksen jälkeen. Lue Puutarhaliiton 20.8.2018 julkaisema tiedote astiataimista tästä.

JÄTTIPUTKEN HÄVITTÄMINEN

Olet varmasti joskus kuullut puhuttavan haitallisesta jättiputkesta, mutta oletko jo ryhtynyt toimenpiteisiin sen leviämisen estämiseksi?

Jättiputken hävittäminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Haitalliset vieraslajit (kuten jättiputki) leviävät kuin huomaamatta luontoon, jossa ne voivat syrjäyttää luontaisia lajeja tai muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomiksi. Jättiputki on erittäin kilpailukykyinen laji ja hävittäminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Jos kiinteistölläsi on jättiputkea, niin nyt on viimeistään aika vetää kumisaappaat jalkaan ja ryhtyä toimenpiteisiin; odottamalla tilanne ei ainakaan parane! Muistathan pukeutua jättiputkea käsitellessäsi asianmukaiseen suojavaatetukseen sekä hengitys- ja silmäsuojiin. Havainnot vieraslajeista voi tehdä http://www.vieraslajit.fi -sivustolla.

Siilinjärven kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on laatinut tiedotteen jättiputkien hävittämisestä. Tiedotteesta löydät ohjeita mm. kuinka erottaa jättiputki ukonputkesta sekä ohjeistusta jättiputken hävittämiseksi.

ELY KESKUKSEN TIEDOTE HAITALLISISTA VIERASLAJEISTA

ELY keskus on lähestynyt puutarhayhdistyksiä vieraslajeihin liittyvällä, tärkeällä tiedotteella: EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa.

EU:n vieraslajiluetteloon kuuluvia kasvilajeja on listattu oheiseen ELY keskusten tiedotteeseen. Luethan tiedotteesta mitä vieraslajit ovat ja mitä meistä jokainen voi tehdä asian hyväksi!

Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset

Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset

Katso ohje: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset (PDF)